5 rychlých způsobů, jak se uklidnit

Vědět, jak se uklidnit, když cítíte úzkost, úzkost nebo vztek, je rozhodující pro emoční seberegulaci. Pokud se náhle necítíte klidní, pravděpodobně vám něco způsobilo stres nebo úzkost. Možná jste dostali špatné zprávy nebo jste najednou z něčeho měli špatný pocit. Možná se s partnerem hádáte a bojíte se, že o něj přijdete. Napjaté vztahy s rodinou, přáteli, spolupracovníky nebo zaměstnavatelem mohou také způsobit, že se nebudete cítit klidně.

Být úzkostný je obvykle docela hrozný pocit, takže je přirozené chtít vědět, jak se můžete rychle uklidnit.

Pokud víte, jak se samoregulovat, můžete se uklidnit mnohem snadněji

Když někdo říká, že ví, jak samoregulovat své emoce, ve skutečnosti tím myslí svou schopnost samoregulovat svůj nervový systém. Když se necítíte v klidu nebo se obecně cítíte úzkostlivě nebo nervózní, váš nervový systém je s největší pravděpodobností dysregulován .

Lidé se často učí, jak se seberegulovat tím, že chodí na terapii. Psychologové, terapeuti a poradci mají často skvělé tipy, jak se uklidnit, zklidnit a samoregulovat svůj nervový systém.

Je však možné se naučit, jak se samoregulovat a uklidnit, bez pomoci profesionála. Někdy vše, co musíte udělat, je pochopit, které metaforické nástroje musíte mít ve své metaforické sadě nástrojů.

Pokud se například zdá, že zpěv karaoke vás téměř okamžitě uklidní a hlasitý zpěv pomáhá regulovat váš nervový systém, měli byste si to zapamatovat. Karaoke by bylo ve vaší metaforické sadě nástrojů – té, kterou otevřete, když se potřebujete rychle uklidnit.

Mezi další samouklidňující nástroje ve vaší sadě nástrojů mohou patřit dechová cvičení , která vám vyhovují, oblíbená procházka nebo stezka, zátěžová deka nebo přítel, kterému rádi zavoláte, když se cítíte ve stresu.

Níže je 5 podrobnějších příkladů způsobů, jak se můžete rychle uklidnit.

1. Zkuste soustředěná dechová cvičení

Nikdy nepodceňujte sílu hlubokého dýchání. Pár minut, kdy se záměrně zhluboka nadechnete, pomůže velmi rychle uklidnit váš nervový systém. Mnoho lidí zjišťuje, že určitá dechová cvičení jim pomáhají cítit se téměř okamžitě klidnější.

Podívejte se na tento seznam dechových cvičení , která vás téměř okamžitě uklidní. Vyzkoušejte všechny a zjistěte, který vám nejlépe vyhovuje.

Soustředěné, hluboké dýchání po dobu pouhých 5 minut vám může pomoci velmi účinně se uklidnit.

2. Vyzvěte negativní myšlenky

Mnoho lidí přísahá na skutečnost, že se mohou uklidnit tím, že sami sebe přemluví. Mluvit dolů znamená zpochybnit negativní myšlenky, ať už slovně nebo písemně.

Představte si například, že se jednoho večera necítíte klidně, protože vám váš šéf poslal e-mail, kde zněly naštvaně, a vy se bojíte o svou práci. Můžete si zapsat negativní myšlenku, která ve vás vyvolává úzkost, jako například: Bojím se, že jsem něco zkazil, a teď bych mohl přijít o práci.

Pak to přeškrtněte a přímo pod to napište pozitivní prohlášení, které zpochybňuje negativní myšlenku. V tomto případě byste mohli napsat: Můj šéf si je vědom všeho, co přináším ke stolu. I když je můj šéf naštvaný, dokážu to uhladit.

Přečtěte si toto pozitivní prohlášení několikrát nahlas. Funguje to proto, že negativní, rušivé myšlenky, které ve vás vyvolávají pocit rozrušení, je třeba uznat a zpochybnit. Mnoho lidí se okamžitě cítí klidnější, jakmile přiznají svou negativní myšlenku a vloží do ní pozitivní směr.

3. Jděte na procházku

Někdy, abyste se uklidnili, opravdu stačí uvolnit nervovou energii tím, že vstanete a pohnete se. Cvičení nebo procházka může pomoci zbavit vaše tělo nervové energie.

To bude fungovat ještě lépe, pokud se můžete jít projít někam do malebného prostředí, kde se cítíte ponořeni do přírody, protože trávit čas venku v přírodě je dobré pro vaše duševní zdraví.

Pokud rozhýbete své tělo, nadýcháte se čerstvého vzduchu a pokocháte se výhledem na stromy, oceán, hory nebo zeleň, budete se cítit klidněji.

4. Pevně ​​se obejměte

Pevné, 10 sekundové objetí dokáže zázraky, abyste se uklidnili. Pevně ​​se obejměte nebo se pevně obejměte od milované osoby.

Proč to funguje? Pevné objetí aktivuje parasympatický nervový systém. Toto je systém, který je zodpovědný za vaši relaxaci. Fyzické doteky a objetí pomáhají uklidnit nervový systém a také uvolňují hormon dobré nálady oxytocin , což je hormon snižující úzkost a zvyšující náladu.

5. Vyzkoušejte řízenou meditaci

Rychlá 5minutová řízená meditace na YouTube vám může pomoci velmi rychle se uklidnit. Meditace pomáhá uklidnit tělo i mysl.

Vedené meditace často zahrnují také dechová cvičení a muzikoterapii pro další úlevu od stresu.

Vyzkoušejte několik různých řízených meditací na YouTube. Pokud najdete takovou, která se vám opravdu líbí, která vám oprávněně pomůže uklidnit se, uložte si ji a použijte ji, kdykoli se cítíte úzkostní, ve stresu, rozrušení, vztek nebo nervózní.

Ve skutečnosti je pravidelná meditace skvělá pro zdraví vašeho mozku.

Cítíte často úzkost?

Pokud zjistíte, že se často cítíte rozrušeni, úzkosti nebo nervózní, příčinou může být duševní zdravotní stav. Mohli byste mít úzkostnou poruchu, ADHD nebo jiný duševní stav, kvůli kterému máte často pocit, že se potřebujete uklidnit.